ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
menu
Φωτογραφίες
Δραστηριότητες
 
  Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Σάββατο 15 Δεκέμβριου 2012.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 15 Δεκέμβριου, η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση της Αδελφότητας Πρεβεζάνων Αθηνών Περιμένοντας τα Χριστούγεννα. Η εκδήλωση έγινε στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας μας κ. Θεόδωρος Χαλιμάς, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την πολυπληθή τους παρουσία, ανέφερε ότι η εκδήλωση περιλαμβάνει το θεατρικό έργο Το Προξενιό της Λενιώς του συμπατριώτη μας και μέλους της Αδελφότητάς μας καθηγητή κου Ηλία Δήμα, με ηθοποιούς μέλη της Ένωσης Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου το ΚΟΥΓΚΙ, την βράβευση των πρωτευσάντων μαθητών της Γ' τάξεως των Λυκείων της Πρέβεζας και μαθητών της Αδελφότητας και τέλος Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από την Παιδική Χορωδία της Ένωσης Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου. Εν συνεχεία, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ένωσης Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου κα. Λίλιαν Παπαδοπούλου, για την συμμετοχή των μελών της Ένωσης στην σημερινή μας εκδήλωση και για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα της Αδελφότητας μας, κάλεσε την κα Παπαδοπούλου και τον κ. Δήμα να πουν δύο λόγια σχετικά με την ¨Ένωση Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου και την θεατρική παράσταση.

Η κα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους σκοπούς της Ένωσης Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου, που είναι η διάσωση, η διατήρηση και η συνέχιση της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης, των ηθών και των εθίμων, καθώς και στην υπόθεση του έργου. "Μέσα από το θεατρικό μας έργο, θα σας ταξιδέψουμε στην Ήπειρο, σε μια άλλη εποχή, σε χρόνια αγνά και δύσκολα, όπου ο λόγος ήταν συμβόλαιο. Πρόκειται για ένα ηθογραφικό έργο βασισμένο στην παραδοσιακή κοινωνία και στον τρόπο που γίνονταν τα προξενιά. Πρωταγωνιστές είναι μέλη της Ένωσης μας, ερασιτέχνες με μοναδικό εφόδιο το μεράκι τους. Γι' αυτόν τον λόγο θέλω να είσθε επιεικείς στην κριτική σας και γενναιόδωροι στο χειροκρότημά σας."

Ο καθηγητής κ. Ηλίας Δήμας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου, είπε μεταξύ άλλων : " Όλοι οι λαοί, αναζητούν την ιστορική τους συνέχεια, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα ή ακόμη και αυτόν τον καθορισμό της ταυτότητάς τους. Η λαογραφική έρευνα δεν επιζητεί πλέον την αρχαιοποίηση των στοιχείων του λαϊκού μας πολιτισμού. Και αυτό γιατί διαπιστώνει ότι μέσα από τα εξελιγμένα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού αναδεικνύονται οι αρχικές του καταβολές. Τα πολιτιστικά στοιχεία του παρελθόντος που χάνονται, αναβιώνονται πολύ συχνά κυρίως από τους πολιτιστικούς συλλόγους, είτε για να τα καταστήσουν λειτουργικά, όπως ακριβώς συμβαίνει με χορούς, τραγούδια, ήθη και έθιμα, είτε για να τα διατηρήσουν ως μουσειακό είδος για την αυτογνωσία και την λαογνωσία. Υπάρχουν, όμως και πολιτιστικά στοιχεία του παρελθόντος που αναβιώνονται για να αναδειχθούν οι όποιες αξίες που πιθανά υποκρύπτονται σ' αυτά, όπως στην περίπτωση του θεατρικού έργου Το Προξενιό της Λενιώς, που ευθύς αμέσως θα παρακολουθήσετε. Καλή διασκέδαση."

Η θεατρική παράσταση σε σενάριο και σκηνοθεσία του καθηγητή κ. Ηλία Δήμα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Συμμετείχαν συνολικά 35 ερασιτέχνες ηθοποιοί, μέλη της Ένωσης Ηπειρωτών Αγ Δημητρίου. Η σκηνή πλημύρησε από τα ζωηρά χρώματα των παραδοσιακών φορεσιών της Ηπείρου και την πειστική σκηνογραφία που αναπαρέστησε το χώρο, το καθιστικό του σπιτιού του τσέλιγκα της εποχής. Διάλογοι ζωηροί και έξυπνοι με γνήσια ηπειρώτικη προφορά, χωρίς κενά, με ρόλους που ήταν κομμένοι και ραμμένοι για τους ηθοποιούς που τους υποδύονταν. Τα κωμικά δρώμενα επί της σκηνής και οι πετυχημένενς ατάκες προκαλούσαν αβίαστα τα γέλια, αποσπώντας επανειλημμένα τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των θεατών. Τα τραγούδια και οι χοροί του γάμου ήταν απολύτως δεμένα με την παράσταση και την εν γένει ατμόσφαιρα του θεατρικού έργου. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης είναι άξιοι συγχαρητηρίων και ειδικότερα ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης κ. Ηλίας Δήμας και οι ερασιτέχνες ηθοποιοί που υπερέβαλαν εαυτούς.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Χαλιμάς κάλεσε τους μαθητές : Ευάγγελο Χρήστου πρωτεύσαντα 1ου ΓΕΛ Πρέβεζας με βαθμό 19,8, τον Γεώργιο Θεοχάρη, πρωτεύσαντα του 2ου ΓΕΛ Πρέβεζας με βαθμό 19,7, την Ελσόνα Τσέλα του 1ου ΕΠΑΛ Πρέβεζας με βαθμό 19,8 και τέλος την Σπυριδούλα Δημητρίου του Εσπερινού ΓΕΛ Πρέβεζας με βαθμό 18,5. Στον παρευρεθέντα μαθητή Ευάγγελο Χρήστου επιδόθηκε το βραβείο από τον καθηγητή και π Πρύτανη του ΓΠΑ κο Μιχάλη Λουκά και στον Γεώργιο Θεοχάρη, που εκπροσωπήθηκε από τον θείο του, το βραβείο επιδόθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλία Δήμα. Στο τέλος της απονομής των βραβείων ο Πρόεδρος κος Θεόδωρος Χαλιμάς ευχαρίστησε την Δ/νση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρεβέζης και ιδιαιτέρως την διευθύντρια κα Βασιλική Σφονδύλη για την προθυμία με την οποία απέστειλαν στην Αδελφότητα τα στοιχεία των πρωτευσάντων μαθητών της Γ' τάξεως των Λυκείων της Πρέβεζας.

Η πολύ ωραία βραδιά έκλεισε με Ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από την Παιδική Χορωδία της Ένωσης Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου, με μαέστρο την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα Τζένη Κωστούση και με τον Πρόεδρο κο Θεόδωρο Χαλιμά να εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια εκ μέρους όλων μας προς τα μέλη της ¨Ένωσης και στην Πρόεδρο της κα Λίλιαν Παπαδοπούλου, ευχόμενος σε όλους Χρόνια Πολλά και του Χρόνου.

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα 2012

 
 
 
ΑΡΧΙΚΗ   l   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   l   ΧΡΗΣΙΜΑ
                       Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας | έτος ιδρύσεως 1979, Πρεβεζάνοι, Πρέβεζα
Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μέλη Χορηγοί Δραστηριότητες Εφημερίδα Ανακοινώσεις Επικοινωνία