ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
menu
Φωτογραφίες
Δραστηριότητες
 
  Επιστημονική Εκδήλωση της Αδελφότητας των Πρεβεζάνων στην Αθήνα

Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσίασε η επιστημονική ομιλία του συμπατριώτη μας Καθηγητή και μέλους της Αδελφότητας κ. Μιχαήλ Λουκά στην Πρέβεζα με θέμα τα Βλαστοκύτταρα και την Κλωνοποίηση, το Δ.Σ. της Αδελφότητας αποφάσισε να οργανώσει την εκδήλωση αυτή και στην Αθήνα για τα μέλη της Αδελφότητας.
Ο κ. Λουκάς μας είπε ότι η ομιλία του θα συμπεριλάβει μερικά νέα επιστημονικά ευρήματα, ενώ θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κλωνοποίηση των αγροτικών ζώων, επειδή ήδη στην ευρωπαϊκή αγορά κυκλοφορούν προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων.
Η ομιλία έγινε στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στις 16 Μαρτίου 2011. Εκτός από τα μέλη της Αδελφότητας, την ομιλία παρακολούθησαν πολλοί Καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και μεγάλος αριθμός φοιτητών, πολλοί από τους οποίους παρακολούθησαν την ομιλία από οθόνη στο μεγάλο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης, επειδή εντός της αίθουσας υπήρχε το αδιαχώρητο. Παρέστησαν, επίσης, ο βουλευτής κ. Δ. Τσουμάνης και οι π. βουλευτές κ.κ. Δ. Τσαντούλας και Γ. Τρυφωνίδης.
Ας σημειωθεί ότι το υπερσύγχρονο κτηριακό συγκρότημα της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι έργο της Πρυτανείας του κ. Μ. Λουκά, όπως αναφέρει και η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης.
Τον ομιλητή προσφώνησε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Θ. Χαλιμάς, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «. . . Η αδελφότητα είναι υπερήφανη που έχει στις τάξεις της μια προσωπικότητα του κύρους του κ. Μ. Λουκά και εγώ νιώθω πολύ τυχερός που έχω την τιμή σήμερα να προσφωνήσω τον διακεκριμένο επιστήμονα. . .  Πέραν της έντονης ακαδημαϊκής και επιστημονικής του δραστηριότητας, συχνές είναι και οι παρεμβάσεις του για την πόλη της Πρέβεζας. Είναι μια φωνή ανεξάρτητη, ελεύθερη και δυνατή που όλοι μας υπολογίζουμε.
Ήδη κυκλοφόρησαν τα τέσσερα πρώτα βιβλία του με συλλογές άρθρων τόσο επιστημονικών όσο και άρθρων που σχολιάζουν με έντονο κριτικό πνεύμα την επικαιρότητα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Αναφορές στην Πρέβεζα του Χθες και του Σήμερα» που μας συγκίνησε όλους για την ευαισθησία και την αγάπη του για την Πρέβεζα που όλοι μας αγαπάμε . . .».
Εν συνεχεία έλαβε το λόγο ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Επαμεινώνδας Παπλωματάς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «. . . Ο Καθηγητής κ. Λουκάς έχει τιμήσει το Πανεπιστήμιό μας όσο λίγοι με το ακαδημαϊκό του ήθος, το ερευνητικό και επιστημονικό του έργο αλλά και το πολυσχιδές του έργο ως Πρύτανης την εξαετία 1991έως 1997. Έχει κάνει εξαιρετικές σπουδές στα καλύτερα ξένα Πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο του Harvard. Είναι συγγραφέας πέντε επιστημονικών συγγραμμάτων που έχουν μεγάλη απήχηση στον επιστημονικό κόσμο της Χώρας και έχει δημοσιεύσει δεκάδες ερευνητικές εργασίες στα καλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει τιμηθεί με δύο βραβεία από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και με το Α΄ Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Άφησε ως Πρύτανης έργο το οποίο λίγοι έχουν να επιδείξουν. Ενδεικτικά αναφέρω το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, την Αίθουσα Τελετών, που αποτελεί κόσμημα για το Ίδρυμά μας και τη Βιβλιοθήκη, που μας φιλοξενεί σήμερα. Για το έργο του αυτό όλοι μας είμαστε υπερήφανοι . . .».
Τέλος, το λόγο έλαβε ο Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Καλημέρης, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Καθηγητή κ. Λουκά για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στη Βιοηθική, ως πτυχιούχος της Θεολογίας και της Βιολογίας. Ο κ. Καλημέρης  με συγκίνηση αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο έργο του δασκάλου του κ. Λουκά λέγοντας μεταξύ των  άλλων: «. . .  Υπήρξα μαθητής του Καθηγητή κ. Λουκά. Στο πρόσωπό του συμπίπτουν και η αξία και το αξίωμα, πράγμα το οποίο στη σημερινή μας εποχή είναι αιτούμενο, γιατί μέσα στο χάσμα, ανάμεσα στην αξία και στο αξίωμα, βρίσκεται η κοινωνία, δυστυχώς προβληματισμένη και με πολλά αδιέξοδα. Στο πρόσωπό σας, αυτά τα δύο κ. Καθηγητά συμπίπτουν δημιουργικά και γόνιμα . . .  Η Παιδεία σας κ. Καθηγητά δεν εξαντλείται μόνο στη γενετική έρευνα και στην άρτια και ολοκληρωμένη γενετική γνώση, αλλά έχει και μια ανθρωπιστική διάσταση που πραγματικά σας κοσμεί, σας χαρίζει οξύνοια και οξυδέρκεια. . .  Σας ευχαριστώ για όσα μου προσφέρατε, αλλά και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εκ μέρους όλων των μαθητών σας, προπτυχιακών, πτυχιακών και μεταπτυχιακών που πήραν από σας το φως της δημιουργίας και μετέχουν σε ένα ήθος που σπανίζει όλο και περισσότερο στην εποχή μας. Θα τελειώσω με τη φράση του Μάρκου Αυρηλίου από το έργο του «Εις εαυτόν»: «Αξίζουμε όσο αξίζουν αυτοί στους οποίους δίνουμε αξία».
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Λουκά, που παρακολουθήσαμε  όλοι με ζωηρό και αμείωτο ενδιαφέρον, αφού καθ'  όλη της τη διάρκεια επικράτησε στην Αίθουσα απόλυτη σιωπή. Το τέλος της ομιλίας μας βρήκε όλους πιο ενημερωμένους και πιο πλούσιους σε γνώσεις. Ο Καθηγητής κ. Λουκάς απέδειξε ότι δεν είναι μόνο ένας λαμπρός επιστήμονας αλλά και ένας εξαίρετος Δάσκαλος.

Η Αδελφότητα ευελπιστεί ότι με την ομιλία αυτή αρχίζει ένας κύκλος επιστημονικών εκδηλώσεων της Αδελφότητας που θα έχουν ως σκοπό να ενημερώνουν τα μέλη της επί θεμάτων αιχμής που απασχολούν την κοινωνία μας.

 

 
 
 
ΑΡΧΙΚΗ   l   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   l   ΧΡΗΣΙΜΑ
                       Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας | έτος ιδρύσεως 1979, Πρεβεζάνοι, Πρέβεζα
Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μέλη Χορηγοί Δραστηριότητες Εφημερίδα Ανακοινώσεις Επικοινωνία