ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
menu
Φωτογραφίες
Δραστηριότητες
 
  Εκδήλωση της Αδελφότητας Πρεβεζάνων Αθηνών "Τιμώντας τους καταξιωμένους"

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2011 με λαμπρότητα εκδήλωση του Πολιτιστικού Σωματείου της Αδελφότητας Πρεβεζάνων Αθηνών στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του δημαρχιακού μεγάρου Παπάγου - Χολαργού.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κος Βασίλης Ξύδης. Επίσης ο βουλευτής της Πρέβεζας της Ν.Δ. Δημήτρης Τσουμάνης έστειλε ευχετήριο μήνυμα, επειδή ανειλημμένες  υποχρεώσεις δεν του επέτρεπαν να είναι παρών στην εκδήλωση, το οποίο ανέγνωσε ο Πρόεδρος Θ. Χαλιμάς.

         
χορωδία Ηχοχρώματα Πρέβεζας
Αμφιθέατρο Μ. Θεοδωράκης Δήμου Παπάγου-Χολαργού

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε με την ενόργανη χορωδία «Ηχοχρώματα Πρέβεζας» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Δημητρίου Παππά. Τη χορωδία παρουσίασε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Θεόδωρος Χαλιμάς. Όλοι οι τυχεροί της βραδιάς είχαν την ευκαιρία να σιγοτραγουδήσουν μαζί με τη χορωδία γνωστά ελληνικά τραγούδια και να θαυμάσουν την υπέροχη ερμηνεία των τραγουδιών από τον κ. Άλκη Λορέντζο.

ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Θεόδωρος Χαλιμάς
Οργανοπαίκτες Χορωδίας
Σολίστας Αλκης Λορέντζος και η Χορωδία


Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε την προβολή ταινίας του Πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα με τίτλο: «Μια πορεία αγάπης προς τον άνθρωπο? ένα πορτραίτο του Πρεβεζάνου Δημήτρη Τσαντούλα».
Τον σκηνοθέτη παρουσίασε ο Πρόεδρος κ. Χαλιμάς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Μπάμπης Τσόκας σπούδασε κινηματογράφο στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Στοκχόλμης. Γύρισε πολλές ταινίες, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Κινηματογράφου της Τένστας, για το Δήμο Στοκχόλμης, για το Κέντρο Κινηματογράφου της Σουηδίας, για τη Σουηδική TV και για τη ΝΕΤ και ΕΡΤ. Διευθύνει τη Σχολή Κινηματογράφου στην Παλιά πόλη (Gamiastan) της Στοκχόλμης. Ας σημειωθεί ότι τη Σχολή αυτή ίδρυσε ο διάσημος σκηνοθέτης IngmarBergman, του οποίου ο Μπάμπης Τσόκας υπήρξε μαθητής, βοηθός και συνεργάτης σε πολλές ταινίες.
          Τιμήθηκε με χρυσά και αργυρά βραβεία σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως το "GoldenClapperBoard" στη Σουηδία, το διεθνές φεστιβάλ ταινιών Μπιαρίτζ στη Γαλλία, το διεθνές φεστιβάλ στο Ρότερνταμ, το φεστιβάλ ταινιών στο Λας Βέγκας, στις Η.Π.Α. κ.ά. Τιμήθηκε επίσης με το χρυσό παράσημο του Δήμου Στοκχόλμης για την προσφορά του στην πόλη.
          Οι ταινίες του Μπάμπη Τσόκα έχουν προβληθεί από τις κινηματογραφικές αίθουσες και τις τηλεοράσεις πολλών χωρών και σ' ολόκληρη τη Σουηδία. Με τις ταινίες του αναβιώνει και μεταφέρει ανθρωπιστικές αξίες σ' έναν κόσμο που δείχνει να χάνει καθημερινά κάτι από την ομορφιά του».

Μπάμπης Τσόκας, Δημ. Τσαντούλας, Θ. Χαλιμάς
π. Πρύτανης Καθ. Μιχάλης Λουκάς

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κάλεσε το μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής της Αδελφότητας Καθηγητή και π. Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλη Λουκά να πει δύο λόγια για τον τιμώμενο Πρεβεζάνο Δημήτρη Τσαντούλα. Ο κ. Λουκάς αφού αναφέρθηκε σύντομα στις σπουδές, στην επαγγελματική δραστηριότητα και στο πλούσιο επιστημονικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο του κ. Τσαντούλα κατέληξε: « . . .  Στο πρόσωπο του Τάκη Τσαντούλα απαντώνται όλα τα στοιχεία της Πλατωνικής Αρετής: Η σοφία, η φρόνηση, η γνώση του καλού. Έτσι, Επιστήμη και Αρετή συνυπάρχουν άρρηκτα συνδεδεμένες στο πρόσωπό του.
          Ο Τάκης Τσαντούλας υπηρέτησε την Ιατρική από διάφορες υψηλές και υπεύθυνες θέσεις προσδίδοντας σ' αυτή την ξεχασμένη από πολλούς έννοια της λέξεως «λειτούργημα». Καθ'  όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του στην Ιατρική αλλά και κατά την περίοδο που ήταν μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου παρέμεινε πάντοτε ο ίδιος. Απλός, καλοσυνάτος, φιλικός, μειλίχιος, προσιτός σε όλους. Η συμπεριφορά του αυτή δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γιατί όπως μας λέει ο Ισοκράτης «οι άνθρωποι που κατέχουν την αρετή γηράσκουν μαζί της». Έτσι έννοιες, όπως π.χ. ιδιοτέλεια και υστεροβουλία, είναι άγνωστες για τον Τάκη Τσαντούλα. Όσοι ζήτησαν τη βοήθειά του και είναι πολλοί, πάρα πολλοί, είμαι βέβαιος ότι διέκριναν στο πρόσωπό του τον «καλό Σαμαρείτη».
          Περιμένω λοιπόν με ανυπομονησία να δω την ταινία του Μπάμπη Τσόκα, ενός καταξιωμένου σκηνοθέτη, που μας κάνει υπερήφανους με το έργο του στο εξωτερικό, όχι γιατί έχω αμφιβολίες για το ταλέντο του και τη σκηνοθετική του δεινότητα, αλλά γιατί θέλω να δω πως μπόρεσε να αποδώσει μια τόσο σύνθετη και πληθωρική προσωπικότητα, όπως ο Τάκης Τσαντούλας».
Ακολούθησε ένας πραγματικός δεξιοτέχνης του βιολιού, ο νεαρός Πρεβεζάνος καλλιτέχνης κ. Σταύρος Μπέκας που ερμήνευσε Ραχμάνινοφ. Τους μαγευτικούς ήχους του βιολιού συνόδευε η γεμάτη χρώμα και ποίηση ανάγνωση κειμένου με τίτλο «Πόνος- Αγάπη», από την Πρεβεζάνα φιλόλογο κα Κατερίνα Μανοπούλου με τη γλυκιά και αισθαντική της φωνή. Οι δύο νέοι απέσπασαν τα θερμά και ενθουσιώδη χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων. (Ας σημειωθεί ότι το υπέροχο κείμενο «Πόνος - Αγάπη» το συνέγραψαν από κοινού η κα Κατερίνα Μανοπούλου, ο κ. Σταύρος Μπέκας και ο κ. Μπάμπης Τσόκας).
Η προβολή της ταινίας μας μετέφερε πολλές φορές στην αγαπημένη μας Πρέβεζα, παρακολουθώντας τη διαδρομή και την πορεία του καταξιωμένου και αγαπητού σε όλους μας Τάκη Τσαντούλα.

Από Αριστερά Θ. Χαλιμάς, Μπάμπης Τσόκας, Γ. Δράκος, Σταύρος Μπέκας, Κατερίνα Μανοπούλου
Από Αριστερά Δημ. Τσαντούλας, Κατερινα Μανοπούλου, Σταύρος Μπέκας, Μπαμπης Τσόκας Θ. Χαλιμάς
Ο Δήμαρχος Παπαγου-Χολαργού ανάμεσα σε επώνυμους Πρεβεζάνους

Στο τέλος της προβολής ο κ. Χαλιμάς κάλεσε επί σκηνής όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τις ευχαριστίες του Δημήτρη Τσαντούλα προς το Πολιτιστικό Σωματείο της Αδελφότητας και ιδιαιτέρως προς τον Πρόεδρό της αλλά και προς τους πολλούς συμμετέχοντες απόδημους Πρεβεζάνους, οι οποίοι τον τίμησαν με την παρουσία τους.

ο Πρόεδρος Θεόδωρος Χαλιμάς
Πρεβεζάνικο Γλέντι στο Ξενοδοχείο PRESIDENT
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πρεβεζάνικο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε αίθουσα του ξενοδοχείου PRESIDENT, όπου φιλοξενήθηκε η χορωδία Ηχοχρώματα Πρέβεζας.

 

 
 
 
ΑΡΧΙΚΗ   l   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   l   ΧΡΗΣΙΜΑ
                       Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας | έτος ιδρύσεως 1979, Πρεβεζάνοι, Πρέβεζα
Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μέλη Χορηγοί Δραστηριότητες Εφημερίδα Ανακοινώσεις Επικοινωνία