ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
menu
Φωτογραφίες
Δραστηριότητες
 
  Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ(26-29 Οκτωβρίου του 2000)

Η παρέα μας

Στην εκδρομή που οργάνωσε το Δ.Σ. της Αδελφότητας στην Πράγα συμμετείχαν 27 άτομα στο σύνολο τους γνωστοί φίλοι συμπατριώτες μας , πράγμα που συνετέλεσε στο να πάρει αυτή η εκδρομή το χαρακτήρα μιας ευχάριστης οικογενειακής εξόδου.

Πράγα Οκτώβριος 2000

Έτσι ξεπεράστηκαν εύκολα κάποια δυσάρεστα περιστατικά που συνέβησαν σε δύο κυρίες της παρέας ( έπεσαν θύματα κλοπής) όπως επίσης και κάποιες τυχόν ατέλειες της οργάνωσης που έγιναν τροφή για να αναδειχθεί και πάλι το Πρεβεζάνικο χιούμορ και η παρέα να αποκτήσει την ανθρώπινη ζεστασιά που μας συνόδεψε σε όλη την διάρκεια της παραμονής μας στην Τσεχία. Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι στην επιτυχία της εκδρομής συνετέλεσε και η επιλογή της συνοδού ξεναγού Κας Ανδρονίκης η οποία μας γνώρισε σε βάθος την Ιστορία όλων των αξιοθέατων που επισκεφθήκαμε.

Πράγα

Η διαμονή μας έγινε στο HILTON HOTEL της Πράγας ένα πανέμορφο Ξενοδοχείο με πολλές ανέσεις και άριστη εξυπηρέτηση. Αλλά εκείνο που πραγματικά μας εντυπωσίασε ήταν η μεγαλόπρεπη ομορφιά αυτής της ξακουστής Ιστορικής πόλης της Πράγας . Είχα ακούσει πολλά γι'αυτήν την πόλη που διασχίζει ο ποταμός Μολδάβας και μολονότι έχω γνωρίσει πολλές μεγαλουπόλεις της Ευρώπης ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα από το μεγαλείο της ομορφιάς της. Η Πράγας είχε την τύχη να μείνει αλώβητη από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο αφού ούτε oi Γερμανοί ούτε Σύμμαχοι την βομβάρδισαν. Έτσι διασώθηκαν σχεδόν όλα τα μεγαλοπρεπή κτήρια της που κατασκευάστηκαν από τότε πού ιδρύθηκε, πριν χίλια περίπου χρόνια, μέχρι σήμερα. Η Πράγα έχει σωστό μέγεθος (ενάμισι εκατομμύριο κάτοικους για μια χώρα δέκα εκατομμυρίων ) και καταλαμβάνει σωστό χώρο (διπλάσια επιφάνεια από Αθήνα-Πειραιά και Προάστια)

Οι Τσέχοι σεβάστηκαν την κληρονομιά τους και διατήρησαν και διατηρούν ανέπαφη την Ιστορική πόλη τους Και εδώ το παρελθόν διδάσκει το παρόν ,και κυρίως εμάς τους Νεοέλληνες, ότι πόλεις που δεν έχουν μνήμη δεν σέβονται τον άνθρωπο και δεν προστατεύουν το περιβάλον είναι καταδικασμένες στην αφάνεια.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σχεδόν στο σύνολο τους οχήματα σταθερής τροχιάς (μετρο,τραμ) που είναι ακριβέστατα στους χρόνους διέλευσης αφού δεν επηρεάζονται από τυχόν κυκλοφοριακά προβλήματα των λοιπών οχημάτων. Αλλά όπως παραπάνω είπαμε ο χώρος που καταλαμβάνει η πόλη της Πράγας είναι μεγάλος και επιτρέπει μεγάλους φαρδύς δρόμους όπου τα κυκλοφοριακά προβλήματα υπάρχουν μεν αλλά όχι έτσι όπως τα γνωρίζουμε εμείς που ζούμε στην Αθήνα.

Αν και υπάρχουν ακόμα κατάλοιπα του πρόσφατου παρελθόντος η πόλης της Πράγας ξαναποκτά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της που της ταιριάζει.

Λουτρόπολης CARLOVY VARY

Κατά την διαμονή μας στην Τσεχία επισκεφτήκαμε σε ημερήσια εκδρομή την Πόλη των ξακουστών θερμών ιαματικών πηγών CARLOVY VARY που κατά την παράδοση ανακάλυψε τον 14ον αιώνα τυχαία στο κυνήγι ελαφιού ο Βασιλιάς Κάρολος ο 4ος,εξ ου και το ονομά της που στα Τσέχικα πάει να πει οι θερμές πηγές του Καρόλου.

Το CARLOVY VARY είναι μια λουτρόπολης που διατηρεί το χρώμα της εποχής της, της εποχής που σύχναζαν σ'αυτήν άνδρες επιφανείς όπως ο Γκαίτε ,ο Μόζαρτ ,ο Σμέτανα και άλλοι πολλοί. Ειναι μια πόλης χτισμένη σ'ενα πανέμορφο περιβάλλον που σε κάνει να ηρεμείς και να ξεχνάς έγνοιες και καθημερινές σκοτούρες.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής όπως επίσης και τούς συμμετέχοντες που με το κέφι τους , την ευαισθησία τους και το χιούμορ τους δώσανε χρώμα και ανθρώπινη ζεστασιά σ'αυτήν την αξέχαστη εκδήλωση.


Θεόδωρος Χαλιμάς

 
 
 
ΑΡΧΙΚΗ   l   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   l   ΧΡΗΣΙΜΑ
                       Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας | έτος ιδρύσεως 1979, Πρεβεζάνοι, Πρέβεζα
Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μέλη Χορηγοί Δραστηριότητες Εφημερίδα Ανακοινώσεις Επικοινωνία