ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
menu
Φωτογραφίες
Δραστηριότητες
 
Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Στις 22 Φεβρουαρίου 2013 ο Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας διοργάνωσε την ετήσια εκδήλωσή του, προκειμένου να εορτάσει τον Πολιούχο της πόλεώς μας Αγ. Χαράλαμπο και να κόψει την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του.
Ο Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας έγινε στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πρεβέζης, Σεβασμιοτάτου Κυρίου Χρυσοστόμου. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από απόδημους Πρεβεζάνους, παρέστησαν δε μεταξύ άλλων και ο Βουλευτής της Πρέβεζας κ. Δημήτριος Τσουμάνης.

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Απευθυνόμενος προς τους Πρεβεζάνους απόδημους ο Σεβασμιότατος μίλησε για το έργο και τη δράση του Αγίου, παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαίτερα τις σημερινές δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος μας και εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για την δυνατότητα που του δόθηκε να συναντήσει τους απόδημους Πρεβεζάνους και μάλιστα στον Ιερό Χώρο του Ιερού Ναού.

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Το κόψιμο της Πίτας έγινε στο Ξενοδοχείο Αμαλία σε μία αίθουσα κυριολεκτικά πλημυρισμένη από κόσμο. Καλωσορίζοντας τον Σεβασμιότατο ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεβεζάνων της Αθήνας κ. Θεόδωρος Χαλιμάς ανέφερε:
Σεβασμιότατε, αγαπητά μέλη του Συλλόγου μας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάζουμε τον Πολιούχο της πόλεώς μας τον Αγ Χαράλαμπο και ταυτόχρονα κόβουμε την Πίτα για τον καινούργιο χρόνο και πραγματοποιούμε την ετήσια Γενική Συνέλευση . Η σημερινή μας εκδήλωση είναι η πρώτη και ποιο σημαντική του νέου έτους 2013 που διανύουμε.

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Φέτος όμως η εκδήλωσή μας διαφέρει από τις άλλες χρονιές γιατί την τιμά και την λαμπρύνει με την παρουσία Του ο νεοεκλεγείς Ποιμενάρχης της πόλεώς μας ο Σεβασμιότατης Κύριος Χρυσόστομος. Ο Σεβασμιότατος πρόθυμα και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΔΣ του Συλλόγου μας, που ήταν και αίτημα όλων μας, να παρευρεθεί στον σημερινό μας εορτασμό.
Γι' αυτό τον ευχαριστώ εκ μέρους τού ΔΣ, εκ μέρους όλων σας και εμού προσωπικά για την ανταπόκρισή του αυτή.
Έτσι η σημερινή μας εκδήλωση δίνει μια ευκαιρία σε όλους μας να γνωρίσουμε από κοντά τον θρησκευτικό ηγέτη της περιφέρειάς μας και ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία στον Σεβασμιότατο να γνωρίσει και εκείνος από κοντά τους απόδημους Πρεβεζάνους που ενώ ζουν στην Αθήνα η ψυχή τους βρίσκεται στην Πρέβεζα. Σας γνωρίζω Σεβασμιότατε ότι ο Σύλλογός μας είναι ο μοναδικός Σύλλογος αποδήμων Πρεβεζάνων της Αθήνας, που ιδρύθηκε το 1979, με την επωνυμία Αδελφότητα Πρεβεζάνων Αθηνών, με σκοπό να διατηρήσει ισχυρούς τούς δεσμούς μας με την αγαπημένη μας Πρέβεζα, τους κατοίκους της και τα ήθη και έθιμά της. Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά και σε Σας Σεβασμιότατε ευχόμαστε μακροημέρευση και καλή επιτυχία στο δύσκολο ποιμαντορικό Σας έργο.

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Τις πρωτοχρονιάτικες Πίτες ευλόγησε ο Σεβασμιότατος, ο οποίος , εν συνεχεία, αφού ευχαρίστησε τον Σύλλογο Πρεβεζάνων Αθήνας και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του κ. Θεόδωρο Χαλιμά για την πρόσκλησή Του να παραστεί στην εκδήλωση αυτή, εξήρε τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της Πρέβεζας και το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν, ζήτησε από τους αποδήμους να είναι κοντά στην γενέτειρά τους, να συμμετέχουν στην επίλυση των προβλημάτων της, να μη αποξενωθούν από αυτήν, να την αγαπούν και να την επισκέπτονται συχνά. Τα δύο φλουριά αντάλλαξαν οι τυχεροί της βραδιάς με ένα δώρο του καταστήματος Αγγελική Μποντίνα και έναν πίνακα ζωγραφικής του ζωγράφου κ Κώστα Καλέντζη.

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Μετά την αποχώρηση του Σεβασμιοτάτου, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε τον καθηγητή κ Ηλία Δήμα Πρόεδρο της και την κα Μαρία Κατσικοβόρδου Γραμματέα, προκειμένου το ΔΣ του Συλλόγου να προβεί ενώπιον της Γεν. Συνέλευσης στον καθιερωμένο ετήσιο απολογισμό. Ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Χαλιμάς αναφερόμενος στις δραστηριότητες του Συλλόγου το χρόνο που πέρασε είπε:

1) Στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Αδελφότητας που έγινε στις 9 Φεβρουαρίου 2011 εκτός των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου, σημερινού, Διοικητικού Συμβουλίου, είχαμε και την έγκριση της Συνέλευσης για την τροποποίηση του Καταστατικού, που είχε ετοιμάσει το απερχόμενο ΔΣ.
Το σημερινό ΔΣ έχει νομιμοποιήσει το τροποποιημένο Καταστατικό. Λεπτομέρειες πάνω σ' αυτό το θέμα θα σας αναπτύξει ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου κ. Γρηγόριος Αυδίκος, ο οποίος ως Νομικός διεκπεραίωσε επιτυχώς την νομιμοποίηση της τροποποίησης , αναλαμβάνοντας και μέρος των εξόδων αυτής.
2) Στις 28 Απριλίου 2012 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, με την προβολή της ταινίας Ταξίδι στην Νοσταλγία του Πρεβεζάνου καλλιτέχνη Γιάννη Νικολαΐδη.
3) Στις 11 Αυγούστου 2012 κάναμε την ετήσια εκδήλωση Αυγουστιάτικο Αντάμωμα στην Πρέβεζα στο κέντρο Σάββας στον Αγ. Θωμά.
4) Τα Πρεβεζάνικα Πολυσπόρια τα εορτάσαμε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Αμαλία όπου είμαστε και σήμερα.
5) Στις 15 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη πλέον ετήσια εκδήλωση Περιμένοντας τα Χριστούγεννα. Σ' αυτήν την εκδήλωση, που έγινε στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, απολαύσαμε το θεατρικό έργο Το προξενιό της Λενιώς του συμπατριώτη μας κ. Ηλία Δήμα. Το έργο το ερμήνευσαν με μεγάλη επιτυχία τα μέλη της Ένωσης Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου το Κούγκι. Στην ίδια εκδήλωση βραβεύθηκαν, όπως κάθε χρόνο, οι πρωτεύσαντες μαθητές της Γ' τάξεως των Λυκείων της Πρέβεζας.
Ένα πολύ σημαντικό έργο, που καλείται το εκάστοτε ΔΣ να επιτελέσει, είναι η έκδοση και διανομή της εφημερίδας του Συλλόγου μας Πρεβεζάνικοι Αντίλαλοι. Η εφημερίδα αυτή ως γνωστόν έχει υψηλό κόστος, για τα οικονομικά δεδομένα του Συλλόγου μας, επειδή ταχυδρομείται σε 800 και πλέον παραλήπτες. Όμως όπως έχει διαπιστωθεί, μεγάλο μέρος των παραληπτών όχι μόνο δεν εμφανίζεται στις εκδηλώσεις του Συλλόγου, αλλά έχει παύσει από πολλών ετών να καταβάλει την συνδρομή του στον Σύλλογο. Για λόγους λοιπόν οικονομικούς (τυπογραφείο και ταχυδρομικά) προτείνομε να μην στέλνεται πλέον η εφημερίδα στα μέλη αυτά, που αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Όλα τα παρευρισκόμενα μέλη του Συλλόγου ενέκριναν την πρόταση αυτή.
Για φέτος προβλέπουμε ,εκτός των καθιερωμένων εκδηλώσεων, να πραγματοποιήσουμε διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία, το πρόγραμμα της οποίας σας έχει ήδη διανεμηθεί.

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Εσπερινός-Αρτοκλασία & Τακτική Γενική Συνέλευση

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Ηλίας Δήμας έδωσε τον λόγο στον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου κ. Γρηγόριο Αυδίκο ο οποίος είπε:
Μετά την Γενική Συνέλευση της 09/02/2012, στην οποία αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου μας, το Δ.Σ. προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης. Δυνάμει της παραπάνω απόφασης, κατατέθηκε αίτηση για ορισμό δικασίμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου το αρμόδιο δικαστήριο, να εγκρίνει την νομιμότητα της τροποποίησης. Ορίσθηκε δικάσιμος στις 08/10/2012. Η αίτηση του Συλλόγου μας εκδικάστηκε κατά την ως άνω ημερομηνία και εκδόθηκε η υπ' αριθ. 5822/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που δέχθηκε την αίτηση του Συλλόγου μας, ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού και διέταξε τις νόμιμες δημοσιεύσεις και κοινοποιήσεις. Μετά την διενέργεια των δημοσιεύσεων και των κοινοποιήσεων που διέταξε η παραπάνω απόφαση, καταχωρήθηκε στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών, η τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου μας και ολοκληρώθηκε κατ' αυτόν τον τρόπο η τροποποίηση του καταστατικού.
Μια από τις αλλαγές στο καταστατικό, που έγινε με την τροποποίησή του, ήταν η αλλαγή της επωνυμίας του συλλόγου μας, από «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» σε «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ». Είναι βέβαιο ότι οι αδελφότητες έπαιξαν, ιδίως μετά την μεταπολίτευση, καίριο ρόλο στην καλλιέργεια συνεκτικών δεσμών μεταξύ των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων που κατάγονταν από επαρχιακές πόλεις (ή και είχαν ζήσει σε αυτές μεγάλο μέρος της ζωής τους). Είναι βέβαιο επίσης ότι η μεγάλη αυτή προσφορά των συλλόγων είναι απαραίτητη και στην σημερινή εποχή. Δεν μπορεί όμως κανείς να παραγνωρίσει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, νέες δυνατότητες επικοινωνίας, νέες ανάγκες, νέες κοινωνικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, προβάλλουν την ανάγκη οι αδελφότητες και όλοι γενικά οι σύλλογοι των αποδήμων κατοίκων της επαρχίας, να εναρμονιστούν με το τρέχον κοινωνικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό η ως άνω Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, με ομόφωνη απόφασή της, αποφάσισε την αλλαγή της επωνυμίας του Συλλόγου, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα επωνυμία να προσδώσει μια νέα δυναμική στο Σύλλογό μας που τόσο έχει ανάγκη, ιδίως στο επίπεδο της ανανέωσης και της συμμετοχής σε αυτόν και της νέας γενιάς απόδημων Πρεβεζάνων. Αναντίρρητα, η αλλαγή ενός ονόματος, δεν μπορεί από μόνη της, άνευ ετέρου, να πετύχει τις αναγκαίες αλλαγές. Είναι όμως αυτή, η αλλαγή της επωνυμίας, μια αλλαγή σε συμβολικό επίπεδο που ευελπιστούμε να κινητοποιήσει όλους μας, ώστε να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση, μια αλλαγή που ενδεχομένως να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τον Σύλλογό μας και για τους απόδημους Πρεβεζάνους της Αθήνας.
Τον λόγο έλαβε και πάλι ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Χαλιμάς ο οποίος ανέφερε:
Ο ισολογισμός φέτος είναι ελλειμματικός, περισσότερο από άλλες φορές, γιατί την χρονιά που μας πέρασε στις εκδηλώσεις " Αυγουστιάτικο Αντάμωμα" και" Πρεβεζάνικα Πολυσπόρια" δεν έγινε Λαχειοφόρος Αγορά, προκειμένου να μην υπάρξουν παρεμβολές στην διασκέδαση των παρευρισκομένων. Όπως, όμως, αποδείχθηκε, η λαχειοφόρος αγορά αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής ενίσχυσης ενός Συλλόγου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κ. Ηλίας Δήμας ζήτησε, από τα μέλη της Συνέλευσης, την έγκριση των πεπραγμένων και την απαλλαγή του ΔΣ το οποίο και έγινε δεκτό παμψηφεί. Μετά την ψηφοφορία ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Δήμας αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για το πραγματοποιηθέν έργο και έκλεισε την Συνέλευση με τις ευχές όλων να επαναληφθεί και του χρόνου μια ανάλογη σε λαμπρότητα εκδήλωση και να έχουμε υγεία να την χαρούμε και πάλιν όλοι μαζί.


ΑΡΧΙΚΗ   l   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   l   ΧΡΗΣΙΜΑ
                       Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας | έτος ιδρύσεως 1979, Πρεβεζάνοι, Πρέβεζα
Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μέλη Χορηγοί Δραστηριότητες Εφημερίδα Ανακοινώσεις Επικοινωνία