ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
menu
Φωτογραφίες
Δραστηριότητες
 
  ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ(Οκτώβριος του 2004)

Άλλη μία εκδρομή που οργάνωσε η αδελφότητα, στο Βερολίνο αυτή την φορά, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ξεκινήσαμε αεροπορικώς από την Αθήνα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 29 άτομα όλοι γνωστοί φίλοι Πρεβεζάνοι απ΄τα παλιά και με πλήρη πλειοψηφία των χαριτόβρυτων συμπατριωτισσών μας.

Φτάσαμε σένα συννεφιασμένο και κρύο Βερολίνο μετά από πτήση 3 ωρών περίπου και καταλύσαμε στο όμορφο Ξενοδοχείο Hollywood media , που πρωτοτυπεί με το να αφιερώνει κάθε δωματιό του σε έναν αστέρα του χόλιγουντ.

Το Βερολίνο σήμερα είναι ξανά η Πρωτεύουσα της ενωμένης Γερμανίας, μια πόλη με ένδοξο, αλλά σκοτεινό και μαρτυρικό πρόσφατο παρελθόν. Είναι η πόλη που εκκόλαψε τέχνες, γράμματα αλλά και επαναστατικές ιδέες. Ο Ενγκελς αλλά δυστυχώς και ο Χιτλερ στο Βερολίνο αναδείχθηκαν.

Το σημερινό ενωμένο Βερολίνο αλλάζει όψη με πολύ γοργούς ρυθμούς και δεν θυμίζει σε τίποτε το πρόσφατο χωρισμένο σε Δυτικό και Ανατολικό Βερολίνο.Εκει που ασφαλώς γίνονται οι μεγαλύτερες επεμβάσεις για την αναμόρφωση προς το καλύτερο της πόλης είναι κυρίως στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο.

Το δάσος που περιβάλει αλλά και διεισδύει στην πόλη είναι καταπληκτικό. Η φθινοπωρινή εποχή που ήμασταν εκεί είχε χρωματίσει τo δάσος με τέτοια ποικιλία χρωμάτων που δύσκολα περιγράφεται. Το κίτρινο, το πράσινο, το πορτοκαλί,το καφέ το φούξια και όλες οι παραλλαγές τους δημιουργούσαν έναν ανεπανάληπτο ζωγραφικό πίνακα ,που όταν φωτιζόταν, εκείνες τις ελάχιστες φορές που έβγαινε ο ήλιος , έμοιαζε εξωπραγματικός.

Η σημερινή πόλη του Βερολίνου με τα τρεισήμισι εκατομμύρια κατοίκους της καταλαμβάνει μία έκταση τόσο μεγάλη, σε αναλογία με τον πληθυσμό, που ίσως καμιά άλλη πρωτεύουσα στον κόσμο δεν διαθέτει Αυτό κάνει την κίνηση οχημάτων και πεζών άνετη και απολαυστική στους τεράστιους δρόμους της, τους γεμάτους με υπέροχα μεγάλα δέντρα όπου ξεχωρίζουν οι περιώνυμες φιλύρες (κοινώς φλαμουριές) στην λεωφόρο Unτer den Linden .

Το Βερολίνο φημίζεται και για τα μοναδικά μουσεία του. Επισκεφθήκαμε το μουσείο της Περγάμου όπου θαυμάσαμε το πλήθος των ελληνικών αρχαιοτήτων με εξέχουσα θέση τον ονομαστό Βωμό της Περγάμου από όπου πήρε και το όνομα του. Στο ίδιο μουσείο εντυπωσιαστήκαμε από τον πλούτο των Βαβυλωνιακών, Ρωμαϊκών, Ισλαμικών και Μεσανατολικών έργων τέχνης.

Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην Γερμανία επισκεφθήκαμε στο Πότσδαμ, που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το Βερολίνο, τα περίφημα θερινά ανάκτορα Sanssouci του Φρειδερίκου Β του Μέγα.

Όμως η εκδρομή μας στο Βερολίνο δεν ήταν μόνο όλα αυτά που είδαμε και γνωρίσαμε , αλλά και η συμβίωση μας σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον όπου παλιές ωραίες αναμνήσεις ξαναζωντάνεψαν και θυμηθήκαμε ευχάριστες στιγμές απ'τα παλιά με νοσταλγία.

Οι χαριτόβρυτες πατριώτισσες μας, που όπως είπαμε είχαν την απόλυτη πλειοψηφία στην παρέα μας, δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν και τα μεγάλα με πλούσια και ωραία ποικιλία εμπορευμάτων καταστήματα της πόλης του Βερολίνου. Εμείς ,η αρσενική μειοψηφία, κυρίως ευχαριστηθήκαμε τα εδέσματα και την καταπληκτική βερολινέζικη μπύρα στα γραφικά εστιατόρια της πόλης με την παρουσία ασφαλώς και της θηλυκής πλειοψηφίας σε μια ατμόσφαιρα Πρεβεζάνικης ευωχίας

Αυτή την φορά δεν τραγουδήσαμε όσο θα θέλαμε στην επόμενη εκδρομή, όποτε γίνει θα προβλέψουμε περισσότερο τραγούδι

Έτσι φτάσαμε στην ώρα της αναχώρησης ημέρα Κυριακή 31 Οκτώβρη. Είχαμε ήδη περάσει τον έλεγχο και περιμέναμε μέσα στον χώρο αναχωρήσεων για να επιβιβασθούμε. Το αεροπλάνο της Ολυμπιακής είχε καθυστέρηση (πως τόπαθε) και τότε ξαφνικά υπάρχει μία αναμπουμπούλα στην γυναικεία πλειοψηφία που μας διαπέρασε και μας τους άρρενες. Τι είχε συμβεί..!!! Είχε ανοίξει το κατάστημα με τα διάφορα αναμνηστικά δώρα που ήταν μέσα στην αίθουσα αναχωρήσεων και το οποίο ήταν κλειστό κατά την είσοδο μας οπότε εισέβαλαν μαζικά μέσα σαυτό οι συμπατριώτισσες μας προκαλώντας την σχετική φασαρία που μας ξάφνιασε.

Ευτυχώς που ο αριθμός των εισβαλουσών ήταν μικρός, αλλιώς το μαγαζί θάχε κλείσει για τους επόμενους επιβάτες λόγω ελλείψεως εμπορεύματος..

Έτσι τελείωσε κι'αυτή η ωραία εκδρομή με την ευχή να ξανανταμώσουμε και πάλι με Πρεβεζάνικο κέφι και αδελφική φιλία και αγάπη..

Θεόδωρος Α. Χαλιμάς

 
 
 
ΑΡΧΙΚΗ   l   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   l   ΧΡΗΣΙΜΑ
                       Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας | έτος ιδρύσεως 1979, Πρεβεζάνοι, Πρέβεζα
Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μέλη Χορηγοί Δραστηριότητες Εφημερίδα Ανακοινώσεις Επικοινωνία