ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
menu
Φωτογραφίες
Βιβλιογραφία
 
  Περιλήψεις τριών βιβλίων της Συμπατριώτισσας μας Φιλολόγου-συγγραφέως Εφηβικής Λογοτεχνίας, Ιφιγένειας Μαστρογιάννη*.

1. O ναός του Καλοκαιριού, 1999. Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε.

Ένα μικρό βιβλίο, με τριάντα δύο ποιήματα, βραβευμένο με πρώτο βραβείο Ιπεκτσί και κύριο χαρακτηριστικό την αίσθηση της οικειότητας που πλημμυρίζει τον αναγνώστη, με το άνοιγμα της πρώτης κιόλας σελίδας. Ένα βιβλίο που θα μπορούσε να γράψει ο καθένας μας, γεμάτο με τη γνώριμη αίσθηση του κόκκου σταριού στην παλάμη, του αρμυρά αργασμένου πουκάμισου και του ζεστού ποταμού που κάποιες στιγμές, συγκινησιακά φορτισμένες, πλημμυρίζει το στήθος μας. Κεντρική του ιδέα είναι η ειρηνική θέαση του κόσμου κι ο έρωτας για τη ζωή και τον άνθρωπο. Ο λόγος του, λιτός και γυμνασμένος, φαίνεται να έχει βιωματική αφετηρία, με το ξεχωριστό συνταίριασμα των λέξεων που προσφέρουν άμεσο συγκινησιακό ερέθισμα, χωρίς την παρέμβαση των επιθέτων.

Ο ναός του Καλοκαιριού

2. Τα παιδιά του τελευταίου θρανίου, 2004 (1η έκδοση) & 2008(2η έκδοση). Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Είναι η συγκινητική ιστορία μιας ομάδας παιδιών που τελειώνουν το Λύκειο, κάπου στα δυτικά της Αθήνας. Η ανούσια καθημερινότητα του σχολείου που αναλώνεται στο εξεταστικό σύστημα, η αλλοτριωτική έπαρσή του που καταφάσκει την αντιπαλότητα και κάνει τον άνθρωπο ευάλωτο θα φέρουν τα παιδιά και τους δασκάλους τους μαζί σε αντίθεση, μέσα στην παλαίστρα με τους καθρέφτες, όπου δοκιμάζονται συναισθήματα και ιδέες. Η τραγικότητα της σύγκρουσης ανάμεσα στο μουμιοποιημένο εκπαιδευτικό σύστημα και την παλλόμενη ολόγυρα ζωή θα προσδιοριστεί μέσα από τον τρυφερό, εφηβικό έρωτα του Παύλου και της Μαρίας και θα κορυφωθεί με τον ήσυχο «σαν ψιχάλισμα φθινοπωρινό» θάνατο ενός παιδιού. Του πιο ζωηρού. Του πιο ευαίσθητου απ' όλους. Στο τέλος, η αρχέγονη θέαση των πραγμάτων και η γαλήνια καθημερινή εξέλιξή τους, ο έρωτας για τη ζωή και τον άνθρωπο θα δώσουν στα παιδιά αυτά δυνατότητα διαφυγής για την αναζήτηση ενός Νοήματος Ζωής που το σχολείο αδυνατεί ή δεν θέλει να δώσει.

Τα παιδιά του τελευταίου θρανίου

3. Ο πρίγκηπας με τα κρίνα, 2009. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

«Το μυστικό της Κρήτης, Πελία, και το νόημά της δεν είναι ο Μινώταυρος, όπως λένε οι Αθηναίοι και οι ξένοι άνθρωποι κάτω στο λιμάνι. Το μεγάλο της νόημα είναι ο Πρίγκιπας με τα Κρίνα».

Ο Πρίγκιπας με τα Κρίνα, η ιερή εικόνα-σύμβολο για τους Κρήτες, έχει χαθεί και η Σκιά του Μίδα, που αγαπούσε όσο τίποτε άλλο το χρυσάφι, έχει απλωθεί σε ολόκληρο το νησί. Δύο παιδιά, το ένα από τη Ζάκρο της Κρήτης και το άλλο από την Αίγυπτο, με την ίδια αγάπη για τη Φύση και δυνατή πίστη στη ζωή, θα παλέψουν τις σκοτεινές δυνάμεις, για να βρεθούν στο τέλος μπρος σε μια θαυμαστή αποκάλυψη.

Ο πρίγκηπας με τα κρίνα

* Μαστρογιάννη Ιφιγένεια, Φιλόλογος-Συγγραφέας.
Η Ιφιγένεια Μαστρογιάννη σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα και άρθρα παιδαγωγικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1997 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Ιπεκτσί για την ποιητική συλλογή "Ο ναός του Καλοκαιριού". "Τα παιδιά του τελευταίου θρανίου" είναι το πρώτο της βιβλίο και είχε εκδοθεί στη σειρά Πατάρι. Ο τίτλος επανεκδόθηκε το 2008 στις Νεανικές Διαδρομές ως ένα από τα πλέον αξιολόγα βιβλία της σειράς..

 
 
 
ΑΡΧΙΚΗ   l   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   l   ΧΡΗΣΙΜΑ
                      Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας | έτος ιδρύσεως 1979, Πρεβεζάνοι, Πρέβεζα
Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μέλη Χορηγοί Δραστηριότητες Εφημερίδα Ανακοινώσεις Επικοινωνία