ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
menu
Φωτογραφίες
Αρθρογραφία
 
  Μια ακόμη μεγάλη προσφορά του Λέανδρου Σπαρτιώτη στην Πρέβεζα
Εγκαίνια πινακοθήκης Λέανδρου Μιχ. Σπαρτιώτη στον Άγιο Θωμά το Σαββάτο 17 Ιουλίου στις 8:00 μμ.

Κείμενα - Φωτογραφίες: Εν Νικολιτσίω | Γιώργος Γιάννος | Απρίλιος - Μαϊος - Ιούνιος 2010

Τον κ. Σπαρτιώτη, τον αγαπητό μας Λέανδρο τον γνωρίζουμε από παλιά. Τον γνωρίζουμε από τα έργα του, που σαν αρχιτέκτονας - διακοσμητής χώρων δημιούργησε. Κάποια από αυτά τα έργα, όπως το Nikopolis Club στο Μονολίθι, χαρακτηρίζουν κάποιες περιοχές και έγιναν σημεία αναφοράς. Τον γνωρίζουμε σαν ένα ανιδιοτελή, άνθρωπο της προσφοράς, παρόντα διαρκώς όπου του ζητηθεί, ιδιαιτέρα στην αγαπημένη του γενέτειρα την Πρέβεζα. Τον γνωρίζουμε σαν έναν ενεργητικό και αθεράπευτα ρομαντικό άνθρωπο.
Παρόν λοιπόν, για άλλη μια φορά ο Λέανδρος, παραδίδει στην πόλη του, ένα σημαντικό έργο στο χώρο των εικαστικών τεχνών. Την «πινακοθήκη Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης». Ένα πανέμορφο, ευρύχωρο, άνετο και λειτουργικό χώρο, κατασκευασμένο με την υψηλή αισθητική που διακρίνει το δημιουργό της, στον οποίο φιλοξενεί την πλούσια προσωπική συλλογή του.

πινακοθήκη Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης

πινακοθήκη Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης

Ένα μεγάλο έργο που έρχεται και παρέχει συνολικά προστιθεμένη αξία στα πολιτιστικά δρώμενα της Πρέβεζας. Η πινακοθήκη λειτουργεί υπό την αιγίδα του σωματείου, που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό εφέτος. Είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο πνευματικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αποστολής, με έδρα τον Άγιο Θωμά Πρέβεζας. Ιδρυτικά μέλη του σωματείου, είναι ο κ. Λέανδρος Σπαρτιώτης και ομάδα Πρεβεζάνων φιλοτέχνων. Στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά με ανιδιοτελείς σκοπούς και αγωνία για το μέλλον των πολιτιστικών στοιχείων της πόλης. Κυρίως στο χώρο των εικαστικών τεχνών. Κάποια από τα έργα, ξυλόγλυπτα και ζωγραφικοί πίνακες, είναι από τις προσωπικές δημιουργίες του καλλιτέχνη Λέανδρου.

πινακοθήκη Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, ξυλόγλυπτα, γλυπτά και σχέδια τα οποία αποτελούν δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σύγχρονων αλλά και παλαιοτέρων. Μεταξύ των έργων της συλλογής υπάρχουν πίνακες των Γιαλλινά, Μποκατσιάμπη, ΤriνοΙΙi, Προσαλέντη, Γερμενή, Κανά, Πολυκανδριώτη, Σγούρου και των νεώτερων Μπελντέκου, Σαρασίτη, Τούντα, Ρήνα, Προκοπίου. Επίσης και των Πρεβεζάνων καλλιτεχνών Γενιά, Τριανταφυλλίδη, Καλέντζη, καθώς και του ιδίου.

πινακοθήκη Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης

Σύμφωνα με το καταστατικό της, Η «Πινακοθήκη Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης» θέτει ως αρχικούς στόχους: Τη διαρκή έκθεση των προσωπικών έργων και των έργων της συλλογής του Λέανδρου Σπαρτιώτη. Τη λειτουργία εκθέσεων σε όλους τους τομείς των εικαστικών τεχνών για την προβολή και διάδοση της τέχνης. Τη λειτουργία ελεύθερων εργαστηρίων και σπουδαστηρίων. Την οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης (αναγνωστήριο και δανειστική στον τομέα των εικαστικών τεχνών). Οργάνωση συναφών διαλέξεων και γενικά εκδηλώσεων που αφορούν τις Τέχνες. Την προβολή του έργου της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση του έργου της λαικής τέχνης. Τη συνεργασία με άλλους φορείς που έχουν παρεμφερείς σκοπούς, με καλλιτέχνες και τα σωματεία τους.
Οι αγνές προθέσεις και η αγωνία του κ. Σπαρτιώτη αποτυπώνονται στον επίλογο του προλόγου του, στο πολύ όμορφο Λεύκωμα που δημιουργήθηκε για την πινακοθήκη:
«Με βαθύτατη ικανοποίηση λοιπόν από τη συγκινητική αποδοχή του τολμήματός μου, αγωνιώ πλέον για τη συνέχεια. Ευελπιστώ μέσα από την πινακοθήκη να διαμορφωθεί ένας χώρος φιλοξενίας, προβολής και διάδοσης της ζωγραφικής και των τεχνών. Ένας εύχρηστος, και σύγχρονος χώρος εικαστικής επιμόρφωσης καθιερώνοντας μια νέα κατάσταση και προοπτική γύρω από τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Ελπίδα και επιθυμία μου είναι στο χώρο να 'ρχονται τα παιδιά κι οι νέοι να ομορφαίνουν την ψυχή τους κι οι πιο μεγάλοι να ξεκουράζουν τη ψυχή τους. Άλλωστε, οι εικαστικές τέχνες, μεσ' από τη ζωντάνια τους, με μοναδικότητα, χαρακτηρίζουν το χρώμα και τη λατρεία της ζωής.»
Αφού πρώτα συγχαρούμε τον αγαπητό μας φίλο και πατριώτη για τη μεγάλη του αυτή προσφορά, του ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία στην επίτευξη των σημαντικών και ευγενικών του στόχων.

 
 
 
ΑΡΧΙΚΗ   l   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   l   ΧΡΗΣΙΜΑ
                       Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας | έτος ιδρύσεως 1979, Πρεβεζάνοι, Πρέβεζα
Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μέλη Χορηγοί Δραστηριότητες Εφημερίδα Ανακοινώσεις Επικοινωνία