ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
menu
Φωτογραφίες
Αρθρογραφία
 
  Πρέβεζα.
Ένα όμορφο άρθρο του Μπάμπη Μαστρογιάννη

Το μαβί  ηλιοβασίλεμα με την αφρισμένη αύρα, στο μακρινό ορίζοντα του Ιόνιου, απ' το Μονολίθι, ο απόκοσμος βόγγος των κυμάτων, στη βραχώδη ακτή του Παντοκράτορα, τ' αρμένισμα του Αυγουστιάτικου φεγγαριού να πασπαλίζει χρυσάφι τη   μπούκα, καθώς το θωρείς απ' το Πανόραμα δεν είναι μόνο εικόνες. Είναι παραστάσεις σύμμικτες με το DNA του κάθε Πρεβεζάνου.  Είναι αίσθημα δεμένο με το χώμα τον αέρα και τη θάλασσα, με τις μνήμες του τόπου, το γέλιο που ακόμα πλανιέται κι αυτών που υπήρξαν κι αυτών που θα 'ρθουν νιούτσικοι να μπολιαστούν  μ'  αυτό που λέμε ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟ.
Περίσσια Λεύτεροι, σαν την αύρα του Ιονίου,
πονόψυχοι σαν της γυρτές στο χώμα ελιές των ελαιώνων,
λάτρεις του ωραίου, γιατί δε μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Πόσοι παιδικοί μου φίλοι ξεχώρισαν στα γράμματα και τις επιστήμες,
μεγαλούργησαν,  αλλά έμειναν πάντα ταπεινοί σαν παιδιά ξενιτεμένα, με την Πρέβεζα αποκούμπι της καρδιάς και καταφυγή στα δύσκολα.
Πόσοι ξενιτεύτηκαν σ' άλλες μακρινές χώρες  και διέπρεψαν, αλλά βαθιά μέσα τους παρέμειναν αθεράπευτα νοσταλγοί της πατρίδας.
Ο καημός κι η αγάπη για τα άγια χώματά της είναι πανίσχυρα. Σαν τα χελιδόνια γεμίζουν κάθε καλοκαίρι τις άδειες πατρικές φωλιές, ανανεώνουν δεσμούς καρδιάς με την αγαπημένη πόλη και τους φίλους. Θυμιατίζουν το  άγιο χώμα που σκέπασε για πάντα τους ακριβούς  μας.
Σ' όλες μας τις κουβέντες οι νεκροί μας ζωντανεύουν και συμμετέχουν σ ένα περίσσευμα συναισθηματικής φόρτισης σαν παρόντες. Είναι οι παντοτινοί μας ξενιτεμένοι .
Οι πρώτες καταγραφές στο συνειδητό, ολοκάθαρες και χωρίς φθορές μας ακολουθούν παντοτινά.
Ο παιδικός μας  σύντροφος στο παιχνίδι, είναι και φίλος αγαπητός και παραμένει τέτοιος κι ας έχει φύγει από τη ζωή. Πού να κάνεις τέτοιους φίλους στην Αθήνα. Κι όσοι απομείναμε στη μεγάλη πόλη,  ανάγκη να βλεπόμαστε συχνά, για να κρατάμε ζωντανή την ψυχή μας κι ό, τι μας κάνει ανθρώπους.

    

                                                                                             Μπάμπης Μαστρογιάννης

ΑΡΧΙΚΗ   l   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   l   ΧΡΗΣΙΜΑ
                       Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας | έτος ιδρύσεως 1979, Πρεβεζάνοι, Πρέβεζα
Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μέλη Χορηγοί Δραστηριότητες Εφημερίδα Ανακοινώσεις Επικοινωνία