ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
menu
Φωτογραφίες
Αρθρογραφία
 
  Μια επίσκεψη στην «Πινακοθήκη Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης».
Κείμενο του κ. Mιχαήλ Λουκά, Καθηγητή και π. Πρύτανη του Γ.Π.Α., μέλους της Αδελφότητας.

Μαζί με άλλους Πρεβεζάνους, Φίλους της «Πινακοθήκης Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης», επισκεφθήκαμε την Πινακοθήκη αρχές Δεκεμβρίου.

Η πρώτη μεγάλη αίθουσα φιλοξενούσε πίνακες με λάδι των πολύ καλών ζωγράφων της Συλλογής, του Στάθη Παραβατά, της Βάλιας Νελαβίτσκυ, του Γιώργου Γεωργακόπουλου, του Κων/νου Τσιλσαβίδη, του Κων/νου Συνετού, του Ευάγγελου Ρήνα, του Αθηναίου Στρατή (με τον έξοχο πίνακά του «θεριστές»), του Παναγιώτη Μπελντέκου (με το θαυμάσιο πίνακα «Γυναικεία Φιγούρα»), πίνακες με μικτή τεχνική του Κων/νου Καλέντζη και άλλων.

Η δεύτερη μεγάλη αίθουσα φιλοξενούσε πίνακες με αυγοτέμπορα του Γιώργου Τριανταφυλλίδη ή με παστέλ των Γιώργου Γεωργακόπουλου και Λέανδρου Σπαρτιώτη ( με τον ξεχωριστό του πίνακα «Γέρος Κρητικός») και τη μεγάλη συλλογή από ακουαρέλες της Πινακοθήκης, αγαπημένη τεχνική ζωγραφικής του Λέανδρου Σπαρτιώτη. Συλλογή εντυπωσιακή και πολύτιμη, αφού περιέχει έργα των Βικέντιου Μποκατσιάμπη, Άγγελου Γιαλλινά, Στρατή Τριβέλη, Στέφανου Σγούρου, Κένταρχου Φίλη, Sears' Robert, Stiubei Dimitrie (με τους θαυμάσιους πίνακές του «θαλασσοταραχή» και «Ηλιοβασίλεμα») και άλλων. Οι ακουαρέλες και οι πίνακες με μελάνι του Λέανδρου Σπαρτιώτη της Συλλογής αποτελούν ένα μικρό δείγμα του ταλέντου του.

Η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν η τρίτη αίθουσα της Πινακοθήκης που παραδόθηκε προς χρήση. Είναι γνωστό ότι η ζωγραφική αποτελεί μόνο ένα μέρος του πολυδιάστατου πηγαίου ταλέντου του Λέανδρου Σπαρτιώτη. Πολλά από τα έργα του εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης κοσμούν ήδη πολλές περιοχές της Χώρας μας και αποτελούν χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς για την αρχιτεκτονική - σχεδιαστική τους κομψότητα και δύναμη, για την ομορφιά τους, για το σεβασμό και την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου. Για την πόλη μας, όπως και για ολόκληρη την Ήπειρο, το "Nicopolis Club" στο Μονολίθι και σε μικρότερη κλίμακα η Πινακοθήκη αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της φιλοδοξίας τού δημιουργού τους να μετατρέπει ακόμα και μεγάλα συγκροτήματα σε έργα τέχνης.

Η λεπτότητα του γούστου και η καλλιτεχνική ευαισθησία του Λέανδρου Σπαρτιώτη είναι έκδηλη, επίσης, στη διαρρύθμιση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Θαυμάσαμε, λοιπόν, τη νέα αίθουσα της Πινακοθήκης, μια αίθουσα που δύσκολα θα συναντήσει κανείς σε ανάλογα εικαστικά ιδρύματα. Η αίθουσα προς το παρόν φιλοξενεί μη εκτεθέντα μέχρι τώρα έργα της Συλλογής του Λέανδρου Σπαρτιώτη, αλλά και τα εξαιρετικά έργα ξυλογλυπτικής του ιδίου, που αποτελούν μια ακόμη ζωηρή έκφραση του ταλέντου του.

Ο Λέανδρος Σπαρτιώτης συνομιλεί με το χώρο, τον σέβεται, γι' αυτό και ο τελευταίος δε διστάζει να του αποκαλύψει τα μυστικά του. Έτσι ο Λέανδρος Σπαρτιώτης μπορεί να αυξήσει τεχνητά τις διαστάσεις του, να του δώσει ποικιλία χρωμάτων που τέρπουν την όραση και να του προσθέσει διακοσμητικά στοιχεία χωρίς να δημιουργεί δυσάρεστες αισθητικές αντιθέσεις. Η νέα θαυμάσια αίθουσα είναι ένα κόσμημα της Πινακοθήκης , ένας πίνακας ζωγραφικής τριών διαστάσεων μέσα στον οποίο κινείται ο επισκέπτης.

Η Πινακοθήκη πέραν των πολιτισμικών και πολιτιστικών της διαστάσεων για την πόλη μας, αποτελεί και ένα φυτώριο ανάδειξης νέων Πρεβεζάνων ζωγράφων. Εφέτος, όπως και πέρυσι, οργανώθηκε Έκθεση ζωγραφικής στην Πινακοθήκη με έργα Πρεβεζάνων ζωγράφων. Η έκθεση που φιλοξενεί έργα 32 ζωγράφων (στην πλειονότητά τους ερασιτέχνες) εγκαινιάσθηκε παρουσία πλήθους κόσμου το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε ο Λέανδρος Σπαρτιώτης , φιλοδοξία της Πινακοθήκης είναι η έκθεση αυτή να καταστεί θεσμός για την πόλη.

Επιπλέον η Πινακοθήκη αποτελεί και μια μικρή στέγη Παιδείας για τους κατοίκους και τα παιδιά της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής, αφού διαπαιδαγωγεί περί τέχνης. Ας προγραμματίσουν, λοιπόν, οι γονείς και οι δάσκαλοι (όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης) επισκέψεις στην Πινακοθήκη με τα παιδιά τους οι πρώτοι και με τους μαθητές τους οι δεύτεροι, στα πλαίσια μιας εικαστικής αγωγής των παιδιών, όχι μόνο ως διαδικασία διαμόρφωσης μιας αισθητικής ταυτότητας αλλά και ως διεργασία συνεισφοράς σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης του ατόμου και σε όλους τους μαθησιακούς στόχους (γνώσεις, δεξιότητες, τάσεις και συναισθήματα). Ας μην ξεχνούν οι γονείς και οι δάσκαλοι ότι η λέξη «διαπαιδαγώγηση» περιέχει το ρήμα «άγω» που σημαίνει οδηγώ, φέρνω, κατευθύνω.


Μιχαήλ Γ. ΛουκάςΑΡΧΙΚΗ   l   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   l   ΧΡΗΣΙΜΑ
                       Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας | έτος ιδρύσεως 1979, Πρεβεζάνοι, Πρέβεζα
Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μέλη Χορηγοί Δραστηριότητες Εφημερίδα Ανακοινώσεις Επικοινωνία