ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
menu
Φωτογραφίες
Αρθρογραφία
 
  Προβολή της ταινίας «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ» του Πρεβεζάνου Γιάννη Νικολαΐδη στην Αθήνα

Άρθρο για την Προβολή της ταινίας  

Στην εκδήλωση που έγινε στις 28 Απριλίου στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης του Δημαρχιακού Μεγάρου Χολαργού, προβλήθηκε η ταινία Ταξίδι στην Νοσταλγία του Πρεβεζάνου Γιάννη Νικολαΐδη.
Ο Πρόεδρος Θεόδωρος Χαλιμάς ανέφερε ότι η ταινία αυτή έχει προβληθεί δύο φορές στην Πρέβεζα, όπου και προκάλεσε κοσμοσυρροή και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια. Στην συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον πρώην Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Κον Μιχάλη Λουκά να προλογίσει την ταινία και τον δημιουργό της.
Ο κ. Λουκάς, μετά από μια σύντομη αναφορά στον κ. Νικολαΐδη και στο έργο του, τόνισε ότι: Το «Ταξίδι στη Νοσταλγία» είναι μια αρθρωτή ταινία αποτελούμενη από διάφορα μέρη, φαινομενικά αυτοτελή, που συνδέονται, όμως, με ισχυρές αρθρώσεις, την πόλη της Πρέβεζας, τους κατοίκους της, τα ήθη και τα έθιμά τους, καταστάσεις και γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα ορισμένες χρονικές της περιόδους. Θα σημειώσω ότι τα μέρη αυτά αποτελούν αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ, που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο του μοντάζ. . . .
Στο ταξίδι αυτό, θα συναντήσουμε, πριν ο χρόνος αφήσει στο διάβα του τα βαθιά του αποτυπώματα, πρόσωπα γνωστά και αγαπημένα, μερικά από τα οποία πρωταγωνίστησαν, έστω και στιγμιαία, στο ταξίδι μας στο χρόνο. Θα υποδεχθούμε με νοσταλγικά χαμόγελα τα λουλουδάτα καλαθάκια την ημέρα του Λαζάρου, που τα προετοιμάζαμε από την προηγούμενη με λαχτάρα και προσμονή και θα ζήσουμε τις κατανυκτικές στιγμές της περιφοράς του Επιταφίου στους δρόμους της πόλεώς μας.
Θα μεταφερθούμε στο αγαπημένο μας πέτρινο Γυμνάσιο, στις γυμναστικές επιδείξεις, στο χοροδιδασκαλείο του Σάββα. Θ' αναπολήσουμε στιγμές που μας σημάδεψαν για πάντα και θα μας παρασύρει η δίνη των συναισθημάτων και των συγκινήσεων. Θα ξαναζήσουμε την αναβίωση των Ακτίων και τους εμπνευστές αυτής της αναβίωσης. Θα νοσταλγήσουμε τα υπέροχα τραγούδια του Λάκη Παππά, ενός από τους βασικότερους εκπροσώπους του «νέου κύματος» της χρυσής δεκαετίας του ΄60. Από την πόλη των κάστρων, των φημισμένων χορωδιών και των κανταδόρων δεν ήταν δυνατόν να λείψουν οι τελευταίοι, γεμίζοντας τις αισθήσεις μας με ακούσματα γνωστά και αγαπημένα, λες και τα φέρνει ένα αγέρι που έρχεται από απαλά κύματα. . . .
Ανέφερε, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι: Νοσταλγία σημαίνει νόστος και άλγος. Είναι ο πόνος, που προκαλείται από τις αναμνήσεις, για επιστροφή, για γυρισμό. Αναμνήσεις άλλες θολές, άλλες μακρινές, άλλες έντονες από τα παιδικά, τα εφηβικά και τα χρόνια της ενηλικίωσης, αναμνήσεις που γελάσαμε και πονέσαμε. Όμως, ακόμη και οι μελαγχολικές αναμνήσεις μοιάζουν να έχουν γιατρευτεί με το χρόνο, αφού στο παρελθόν όλα μπλέκονται σ' ένα σύνολο, που ξεχωρίζει το καλό και αμβλύνει το κακό, στο σύνολο της προσωπικής μας ιστορίας. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι οι αναμνήσεις είναι το άρωμα που αναδίδει το λουλούδι της ζωής μας, . . . για να καταλήξει: Σε πείσμα των καιρών, ο κ. Νικολαΐδης συνεχίζει τη μοναχική του πορεία, χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση, με μοναδικό του κίνητρο την αγάπη του για την Πρέβεζα και τους κατοίκους της, ο ίδιος, ρομαντικός και ονειροπόλος. Και όλοι εμείς, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, «όσοι», όπως μας λέει ο Φώτης Κόντογλου, «απομείναμε πιστοί στην παράδοση, όσοι δεν αρνηθήκαμε το γάλα που βυζάξαμε, που αγωνιζόμαστε άλλος εδώ, άλλος εκεί, καταπάνω στην ψευτιά, καταπάνω σ' αυτούς που θέλουνε την Ελλάδα ένα κουφάρι χωρίς ψυχή, ένα λουλούδι χωρίς μυρωδιά», ας τον στηρίξουμε, έστω και ηθικά, ευχαριστώντας τον μ' ένα εγκάρδιο χειροκρότημα.
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος Θεόδωρος Χαλιμάς ευχαρίστησε τον Καθηγητή Κο Μιχάλη Λουκά για τα υπέροχα και ευγενικά του λόγια, τονίζοντας ότι μας έχει συνηθίσει σε τέτοια υψηλού επιπέδου λογοτεχνικά κείμενα. Ειδικότερα σήμερα προλογίζοντας την ταινία εξέφρασε και τα δικά του συναισθήματα και αγάπη για την Πρέβεζα. Μετά πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας στο τέλος της οποίας όλοι οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν με ενθουσιασμό. Στο τέλος της προβολής ο Πρόεδρος κος Θεόδωρος Χαλιμάς κάλεσε στο βήμα τον κο Νικολαΐδη, ο οποίος ευχαρίστησε την Αδελφότητα για την πρόσκληση που του έγινε και τους παρισταμένους, σημειώνοντας ότι η ταινία αυτή είναι αποτέλεσμα της αγάπης του για την πόλη της Πρέβεζας και τους κατοίκους της.


ΑΡΧΙΚΗ   l   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ   l   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   l   ΧΡΗΣΙΜΑ
                       Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας | έτος ιδρύσεως 1979, Πρεβεζάνοι, Πρέβεζα
Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μέλη Χορηγοί Δραστηριότητες Εφημερίδα Ανακοινώσεις Επικοινωνία